Namaz Mirac'ın En Güzel Hediyesidir

Gönderen ulu çınar | Etiketler: | Posted On 8 Tem 2010 at 09:29

MİRAÇ KANDİLİ
Muhterem Mü’minler!


Bundan asırlar önce yüce Allah’ın din olarak gönderdiği İslam tarihinin önemli olaylarından miraç mucizesi gerçekleşti. Miraç; semalara, yücelikler âlemine, Sidretü’l-müntehaya yükselişi ve Allah’ın huzuruna kabul edilişi ifade eder.

Okuduğum ayeti kerimede rabbimiz şöyle buyuruyor. “Kulunu gecenin bir anında mescidi haramdan alarak, kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah her türlü noksanlıktan münezzehtir. Şüphesiz Allah işitendir ve görendir.” (1)

Miraç, kulun Allah a en yakın olduğu andır. Miraç, makamların en yücesidir. Miracın bir özelliği de Peygamber (sav) in, Mekke devrinin sonlarına doğru, Taif’te taş yağmuruna tutulmasının, hanımı Hz. Hatice ve amcası Ebu Talib’i kaybetmesinin hemen ardından, O'na İlahi bir teselli olarak vuku bulmasıdır. Bu Allah'a yakın olan kimsenin gam ve kederinin giderileceğine bir işarettir. Başka bir ifadeyle, Allah'a yakın olan ve Allah yolunda bulunan kimse Rabbimiz tarafından yalnız bırakılmayacaktır. Bu sebeple Peygamber Efendimiz bütün ömrü boyunca Allah’la beraberliğini “Mü’minin miracı” olarak vasıflandırdığı namazla devam ettirmiştir. Ayrıca ne zaman üzülse ve kederlense namaza durmuş, böylelikle derdini Rabbine götürmüş ve ondan derman dilemiştir.

Aziz Müslümanlar!

Ancak kendisine ümmet olmakla övündüğümüz peygamberimiz böyle yaparken bizler kederimizi, üzüntümüzü ve dertlerimizi Allah a götürmek, O’ndan yardım dilemek yerine, başka mercilere yöneliyorsak veya kendimizi içki, kumar, sigara gibi kötü alışkanlıklarla avutmaya çalışıyorsak ne büyük bir hata yaptığımızın bilincinde bile değiliz demektir.

Efendimiz (sav) miraçta meleklerin dahi yükselemeyeceği bir makama ulaşmış, Allah’a meleklerden daha yakın olmuştur. Bu da bize gösteriyor ki kul, Allah’la olan bağını artırdıkça yükselecek ve meleklerden daha üstün olacaktır. Ama bunun tam tersi kul Allah’tan uzaklaştıkça da alçalacaktır. Öyleyse gidiş yönümüzü kontrol etmek zorundayız. Namaz anlamsız yatıp kalkmak değil Allah ile buluşmak, O’nun’la beraber olmaktır. Allah’a kul oluşun, Allah’a dost oluşun, Allah’ı sevmenin ispatıdır namaz. Kişi sevdiğiyle beraber olmaktan haz alır ve kısa süreli de olsa ayrılıklar yani gurbet sevenleri hep üzmüştür. Miracı hayatlarında yaşatanlar miracın hediyesi olan namazı terk etmeyenler bir de Allaha şirk koşmayanlar af olunacaklardır. İşte miracın gerçek mahiyeti budur.

O halde Aziz Kardeşlerim!

Kandilleri birer fırsat bilip, Allah'a yakın olmaya çalışalım. Namaz kılarak günde beş defa sonsuz yükselişin sırrına, miraca erelim. Bilelim ki Allah'a yakınlık, O'nun emirlerini yerine getirmek, yasak ettiği şeylerden kaçınmakla mümkündür.

Comments:

There are 0 yorum for Namaz Mirac'ın En Güzel Hediyesidir

Yorum Gönder