CUMA NAMAZI

| | Posted On

Cuma, müslümanlarca bir bayram günüdür. Bu mübarek günde müslümanlar mabetlerde toplanırlar. Okunacak hutbeleri dinleyerek faydalanırlar. Hep birlikte cuma namazını kılarlar. Sonra ya başka ibadetlerle uğraşır veya ziyaretlerde bulunur yahut günlük işleri ile uğraşmaya koyulurlar.
Bir hadis-i şerifde buyuruluyor:
"Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, cuma günüdür. Adem aleyhisselam O gün Cennet'e konulmuş, O gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet de o gün kopacaktır."

Bütün bu olaylar, nice hayırları ve; hikmetleri toplamaktadır.

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) hicretleri zamanında Medine'ye yakın bulunan "Salim İbni Avf" yurdunda "Ranuna" denilen vadi içerisinde "Beni Salim Mescidinde" ilk cuma hutbesini okumuş ve ilk cuma namazını kıldırmıştır.

Kaynak: Büyük İslam İlmihâli, Ömer Nasuhi Bilmen


Cuma namazı, dördü ilk sünnet, ikisi farz ve dördü de son sünnet olmak üzere on rek'attır.Cuma günleri öğle vaktinde kılınır ve o günün öğle namazının yerine geçer. Cuma namazının farzı cemaatle kılınır. Tek başına kılınmaz.

Cuma Namazı Kimlere Farzdır
Cuma namazının bir kimseye farz olması için, müslüman, akıllı ve erginlik çağına gelmiş olmaktan başka altı şartın daha bulunması gerekir.

Cuma Namazının Farz Olmasının Şartları:
1) Erkek olmak (Kadınlara farz değildir.)
2) Hür ve serbest olmak.
3) Mukîm olmak. (Yani misafir olmamak)
4) Sağlıklı olmak. (Cuma namazına gidemeycek şekilde hasta olmamak)
5) Kör olmamak.
6) Ayakları sağlam olmak
Bu şartlar kendisinde olmayan kişiye cuma namazı farz değildir. Ancak bu durumda olan bir kimse câmiye gidip cumayı kılarsa o günün öğle namazının yerine geçer.
Cuma namazının sahih olması için de altı şart lâzımdır.

Cuma Namazının Sahih Olmasının Şartları :
1) Cumanın öğle vaktinde kılınması.
2) Namazdan önce hutbe okunması.
3) Cuma kılınan yerin herkese açık olması
4) İmamdan başka en az üç erkek cemaat bulunması.
5) Cuma namazını kıldıranın, devletin (yetkili makamın) görevlendirdiği veya izin verdiği bir kişi olması.
6) Cuma kılınacak yerin şehir veya şehir hükmünde olması.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır
Cuma günü öğle vakti ezan okunduktan sonra, önce dört rek'at olan ilk sünneti kılınır. Bunun niyeti şöyledir: " Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya ."
Cumanın ilk sünnetinin kılınışı aynen öğle namazının dört rek'at sünneti gibidir. Sünnet kılındıktan sonra câminin içinde bir ezan daha okunur ve imam minbere çıkarak hutbe okur. Hutbe bitince ikamet getirilir ve cumanın iki rek'at farzı cemaatle kılınır. İmamın arkasındaki cemaat şöyle niyet eder: " Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama. "
Farzdan sonra cumanın dört rek'at son sünneti kılınır. Bunun kılınışı da cumanın ilk sünneti gibidir. Niyeti şöyledir: " Niyet ettim Allah rızası için cumanın son sünnetini kılmaya. "
Cuma namazı böylece tamamlanmış olur.

Bundan sonra dileyen dört rek'at "Zuhri Âhir=son öğle" ile iki rek'at da vakit sünneti kılar.
Son öğle namazına: " Niyet ettim Allah rızası için vaktine yetişip henüz kılamadığım son öğle namazını kılmaya " diye niyet edilir. Bu son öğle namazı, öğlenin dört rek'at farzı gibi kılınmakla beraber sünnetlerde olduğu gibi dört rek'atın hepsinde fatihadan sonra sûre okunması daha iyidir.
İki rek'at vakit sünnetine de şöyle niyet edilir: " Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetini kılmaya. " Bu namaz da sabah namazının sünneti gibi kılınır.

Cuma Özgürlüktür

İkrime FIRAT
Müslüman erkekler Cuma günü yaşlısıyla genciyle Cuma namazına koşar. Diğer namazlardan birçok farkı var Cuma namazının. Cuma namazı özgür insanlar üzerine farzdır.
Bilirsiniz, Kurtuluş savaşında ilk kurşunu atan Sütçü imamın memleketinde, Maraş'ta bir Cuma toplanır ahali. Kalede Fransız bayrağı dalgalanmaktadır.

Yabancı bir ülkenin işgalinin sembolü olan bayrak kalede dalgalanırken Cuma namazı kıldırmak Ulu Cami İmam Hatibi Rıdvan Hoca'ya zor gelmiştir. Hutbeye çıkar ve "Bayrağın dalgalanmadığı yer hür değildir, hür olmayana da cuma namazı farz değildir" der.
Bu çağrıyı duyan özgürlüğe susamış Maraş Halkı kaleye hücum eder ve Fransız bayrağını indirerek Türk bayrağını kaleye dikerler.
Tarihin altın sayfalarından alınan bu olay bize Cuma namazının bir özgürlük namazı olduğunu ibretle anlatmaktadır.
İnsanlar her zaman topla tüfekle hürriyetlerinden mahrum edilmezler. Bazen de insanlar kendi heva ve heveslerinin esiri olurlar. Hakka değil nefislerine uyarlar. İşte bu durumda özgürlük insanın kendi benliğini esarete sürükleyen bu durumdan kurtulmasıdır.
Bunu söylerken asıl İslam düşmanlarıyla mücadele eden Müslümanları unutmuş değiliz. Irak, Afganistan, Çeçenistan, Keşmir ve Açe'ye selamımız var. Allah onları doğru yoldan ayırmasın. Kalplerine güç, mücadelelerine zafer versin.
Bunun yanında paranın, internetin, televizyonun, oynadığımız oyunların, kötü arkadaşların ve yanlış mekânların büyüsüne öylesine kapılmışız ki. Acilen bunların etkisinden kurtulmamız gerekiyor.
Bu esaretten kurtulmak için Cuma'yı fırsat bilelim, bir başlangıç olarak görelim. Tövbeye, kulluğa ve özgürlüğü kazanmaya bir Cuma'yı vesile kılalım.
Ticaret yaparken ezanı duyunca ticaret yaptığımız dükkânı kilitleyip camiye koşalım!
Yaptığımız pazarlık çok kızışmışsa bile muhatabımızın omzuna elimizi koyalım. "Şimdi Cuma saati" namazdan sonra devam edelim diyelim.
Çok önemli bir projenin tam ortasındaysak hayata bir reklâm arası verelim ve camiye koşalım!
Mü'mine bir hanım isek, ezan okununca uyaralım eşimizi, Cuma'ya yolcu edelim. Cumadan dönen eşimizin ailemize hayır ve bereket getirmesi için dua edelim!
Üzerimizden atalım tembelliği, berrak suların altına sokalım ellerimizi. Temizlenelim özgürlük vaktidir şimdi.



Comments:

There are 0 yorum for CUMA NAMAZI

Yorum Gönder